Gyógyszer keresés
Menü
Vény nélkül kapható termékek
Betűrend szerinti listák
 
RYTMONORM 300MG FILMTABLETTA

Vényköteles
1. A GYÓGYSZER NEVE

Rytmonorm 150 mg filmtabletta
Rytmonorm 300 mg filmtabletta
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció


2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Hatóanyag: 150 mg ill. 300 mg propafenon-hidroklorid filmtablettánként
Hatóanyag: 70 mg propafenon-hidroklorid (20 ml-es) ampullánként

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Rytmonorm 150 mg filmtabletta: fehér vagy majdnem fehér, korong alakú, domború felületű, egyik oldalán mélynyomású, "150" jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta. Törési felülete fehér.
Rytmonorm 300 mg filmtabletta: fehér vagy majdnem fehér, korong alakú, domború felületű, egyik oldalán mélynyomású, "300" jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta. Törési felülete fehér.
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció : színtelen forrasztott ampullába töltött 20 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen, steril vizes oldat.


4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Szimptómás és kezelésre szoruló supraventriculáris tachyarrhythmiák:
1.) AV junctionalis tachycardiák: AV nodalis reentry tachycardia, AV reentry (WPW syndromához társuló) tachycardia.
2.) Pitvari tachyarrhythmiák: pitvari tachycardia, pitvari flutter és pitvarfibrilláció.
Az orvos megítélése szerint bizonyos speciális kamrai tachycardia formákban adható.

4.2 Adagolás és az alkalmazás

Adagolás

Tabletta

Felnőttek
A propafenon-hidroklorid napi adagja a titrálási fázisban és fenntartó kezelésre 450-600 mg, 2-3 adagra elosztva, 70 kg testsúlyú betegre vonatkoztatva. Esetenként szükség lehet a propafenon-hidroklorid napi adagjának 900 mg-ra történő emelésére. Kisebb testsúly esetén pedig a napi adagot arányosan csökkenteni kell. A dózis emelése csak 3-4 napos kezelési időt követően történhet.

A kezelés alatt rendszeres ellenőrzés (pl. havonként standard EKG, ill. háromhavonként Holter-monitorozás, adott esetben terheléses EKG) szükséges. Egyes paraméterek rosszabbodása (pl. QRS, ill. QT idő >25%-os és a PQ idő >50%-os megnyúlásakor, vagy a ritmuszavarok számának és súlyossági fokának növekedése) esetén a terápia alapos felülvizsgálata szükséges.

Azoknál a betegeknél, akiknél a QRS-komplexus jelentős kiszélesedése, illetve másod-vagy harmadfokú AV-blokk alakul ki, meg kell fontolni az adag csökkentését.

A gyógyszer fenntartó adagját egyedileg, kardiológiai felügyelet mellett, a beteg vérnyomásának és EKG-jának ismételt ellenőrzésével kell megállapítani (titrálási fázis).

Gyermekpopuláció
Gyermekeknél a titrálási fázisban és fenntartó kezelésre a napi átlag dózis ttkg-ként 10-20 mg propafenon-hidroklorid 3-4 adagra elosztva bizonyult megfelelőnek.

A dózis emelése csak 3-4 napos kezelési időt követően történhet.

A gyógyszer fenntartó adagját egyedileg, kardiológiai felügyelet mellett, a beteg vérnyomásának és EKG-jának ismételt ellenőrzésével kell megállapítani (titrálási fázis).

A filmtablettákat keserű ízük és felületi érzéstelenítő hatásuk miatt egészben, szopogatás és szétrágás nélkül, kevés folyadékkal étkezés után kell bevenni.

Idősek
Idős korban vagy a balkamra funkció jelentős csökkenése (balkamrai ejekciós frakció < 35%) vagy strukturális szívizombetegség esetén a beállítást fokozatosan kell elvégezni, külön figyelmet szentelve az adag kis dózisokkal történő emelésére. Ugyanez vonatkozik a fenntartó kezelésre is. A dózis emelése csak 5-8 napos kezelési időt követően lehetséges.

Beszűkült vese- vagy májfunkció esetén még a terápiás adag mellett is kialakulhat gyógyszer akkumuláció. Ennek ellenére ezeknél a betegeknél is be lehet állítani a propafenon-hidrokloridot EKG és plazmaszint ellenőrzés mellett.

Intravénás alkalmazás
Az egyedi adagot gondos kardiológiai ellenőrzés mellett, a beteg vérnyomásának és EKG-jának ismételt ellenőrzésével kell megállapítani. Infúzióként alkalmazva az EKG (QRS, PR és QTC időtartam) és a keringési paraméterek szoros ellenőrzése szükséges.

Az iv. egyszeri adag 1 mg/ttkg. Sokszor a kívánt terápiás hatás már 0,5 mg/ttkg-mal is elérhető. Szükség esetén az egyszeri adagot 2 mg/ttkg-ra lehet emelni. A kezelést a lehető legkisebb adaggal kell kezdeni, a beteget szorosan meg kell figyelni, gondosan kell ellenőrizni az EKG-t és a vérnyomást.

Az iv. injekciót lassan, 3-5 perc alatt kell beadni. Az injekció adását általában leghamarabb 90-120 perc múlva lehet megismételni. Ha a QRS kiszélesedik vagy a QT távolság frekvencia-függő megnyúlása >20%, az injekció adását azonnal meg kell szakítani.

Rövid infúzió
Ha a propafenon-hidrokloridot rövid infúzióként, 1-3 óra alatt adják be, az infúziós ráta 0,5-1 mg/min.

Tartós infúzió
Ha a propafenon-hidrokloridot tartós infúzióként alkalmazzák, általában naponta legfeljebb 560 mg adható. Az infúzió készítéséhez 5%-os glükóz vagy fruktóz oldat használható. Fiziológiás NaCl oldattal nem keverhető, mivel kicsapódás következhet be.

4.3 Ellenjavallatok

* Propafenonnal szembeni túlérzékenység
* Szója vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység
* Földimogyoró allergia
* Ismert Brugada-szindróma
* Súlyos mértékben károsodott szívizomzat:
* Akut myocardiális infarktus utáni első három hónapban
* Kontrollálatlan kongesztív szívelégtelenség, melyben a bal kamra ejekciós frakció < 35%
* Cardiogen shock, kivéve, ha azt arrythmia okozza
* Súlyos, tüneteket okozó bradycardia
* Sinuscsomó működési zavara, pitvari vezetési zavar, másod- vagy harmadfokú AV-blokk
szárblokk vagy distalis vezetési zavar pacemaker nélkül
* Súlyos hypotonia
* Az elektrolit-háztartás manifeszt zavara (pl. a kálium anyagcsere zavara)
* Súlyos obstruktív tüdőbetegségek
* Myasthenia gravis
* Ritonavir egyidejű alkalmazása.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Minden propafenonnal kezelt betegnél alapvető a klinikai és EKG vizsgálat a kezelés megkezdése előtt és alatt, mivel így állapítható meg, hogy a terápiás válasz alapján folytatni kell-e a kezelést.

Propafenon adása után Brugada-szindrómára derülhet fény vagy ennek megfelelő EKG-változások provokálhatóak korábban tünetmentes hordozókban. Ezért a propafenon kezelés megkezdését követően EKG-t kell végezni, hogy a Brugada-szindrómára utaló elváltozásokat kizárjuk.
A propafenon-hidroklorid megváltoztathatja a pacemaker érzékelő és ingerlő tulajdonságait, ezért annak működését ellenőrizni kell, illetve szükség esetén újra be kell állítani a kezelés során.

Paroxysmalis pitvarfibrilláció átmehet pitvarlebegésbe, melyet 2:1 ill. 1:1-es kamrai átvezetési zavar kísérhet (lásd 4.8. pont).

Akárcsak más, az I. C osztályba tartozó antiarritmiás gyógyszereknél súlyos mellékhatások fordulhatnak elő jelentős strukturális myocardiális betegségben szenvedő betegeknél, ezért náluk a propafenon adása ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

Béta-blokkoló hatása miatt asztmában szenvedő betegeknél csak fokozott óvatossággal alkalmazható.

A fennálló szívelégtelenség tovább súlyosbodhat.

A propafenon-hidroklorid súlyosbíthatja a myasthenia gravist.

Gyermekeknek a 150 és 300 mg-os filmtabletta a magas hatóanyag tartalom miatt nem adható.
Rytmonorm iv. alkalmazása férfiaknál ne tartson tovább 1 hétnél.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Azok a gyógyszerek, amelyek gátolják a CYP2D6, CYP1A2 és CYP3A4 enzimet, pl. ketokonazol, cimetidin, kinidin, eritromicin és grapefruitlé, növelhetik a propafenon-hidroklorid szintjét. Ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes adás esetén a beteget gondosan meg kell figyelni és a propafenon dózisát ennek megfelelően módosítani kell.

Propafenon és lidocain együttes adásakor nem figyeltek meg jelentős változást egyik szer farmakokinetikájában sem. Ugyanakkor ilyen esetekben már beszámoltak arról, hogy a lidocain központi idegrendszeri mellékhatásai nagyobb eséllyel alakulnak ki.

Amiodaron és propafenon-hidroklorid egyidejű adása befolyásolhatja az ingerületvezetést és a repolarizációt, és olyan rendellenességekhez vezethet, amelyek potenciálisan proaritmogén hatásúak. Emiatt mindkét készítmény adagját módosítani kell a terápiás válasznak megfelelően,

A propafenon plazmaszintje megemelkedhet, ha együtt adják SSRI-kel (szelektív szerotonin visszavétel-gátlók), mint pl. fluoxetinnel vagy paroxetinnel. A propafenon-hidroklorid és fluoxetin egyidejű szedésekor extenzív metabolizálóknál az S-propafenon Cmax-a 39 %-kal, az AUC-je 50 %-kal nő, míg az R-propafenon Cmax-a 71 %-kal, az AUC-je 50 %-kal emelkedik. Ilyen esetekben kevesebb propafenon is elegendő lehet a kívánt terápiás hatás biztosításához.

A propafenon helyi érzéstelenítőkkel (pl. pacemaker beültetés, sebészeti vagy fogászati beavatkozás során), valamint a szívfrekvenciát és/vagy a kontraktilitást csökkentő egyéb gyógyszerekkel való együttes adáskor (pl. ß-blokkolók, triciklikus antidepresszánsok) a mellékhatások gyakorisága megnőhet.

A propafenon-hidroklorid egyidejű adása a CYP2D6 enzimmel metabolizálódó gyógyszerek (pl. venlafaxin) plazmaszintjének emelkedéséhez vezethet. A propafenon kezelés során a propranolol, metoprolol, dezipramin, ciklosporin, teofillin és digoxin plazma-/ vérszintjének megemelkedéséről számoltak be. Amennyiben ilyen esetekben a túladagolás jelei jelentkeznének, az adott készítmény adagját csökkenteni kell.

A propafenon és fenorbarbital és/vagy rifampicin (CYP3A4 enzim induktorok) egyidejű adása csökkentheti a propafenon plazmaszintjét, ami a propafenon antiaritmiás hatásának csökkenését eredményezi. Hosszan tartó fenobarbital és/vagy rifampicin kezelés esetén a propafenon-hidroklorid terápiás hatását ellenőrizni kell.

Egyidejű orális antikoaguláns (pl. phenprocoumon, warfarin) kezelés esetén a beteg alvadási paramétereit gondosan ellenőrizni kell, mivel a propafenon-hidroklorid fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a plazmaszintjét, amely magasabb protrombin időt eredményez. Ezért ezeknek a készítményeknek az adagját szükség szerint módosítani kell.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre megfelelő, jól kontrollált vizsgálat. A propafenon csak akkor alkalmazható a terhesség alatt, ha a kezelés esetleges előnye ellensúlyozza a magzat potenciális veszélyeztetettségét.

A propafenon átjut a humán placenta gáton. A köldökzsinór vérében mért koncentráció az anyai vérszint 30%-a volt.

Szoptatás
A propafenon anyatejbe történő kiválasztódását nem vizsgálták. Korlátozottan rendelkezésre álló adatok alapján lehetséges, hogy a propafenon kiválasztódik a humán anyatejbe. A propafenon óvatossággal alkalmazható szoptatás alatt.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Homályos látás, szédülés, fáradtság, orthostatikus hypotonia fordulhat elő, ami befolyásolja a reakciókészséget, és ronthatja a beteg gépek kezeléséhez vagy gépjárművezetéshez szükséges képességeit.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások


A klinikai vizsgálatokban vagy a forgalomba hozatalt követően szerzett tapasztalatok alapján észlelt mellékhatások

Az 1. táblázatban azok a klinikai mellékhatások vannak felsorolva, amelyeket öt fázis II. és két fázis III. vizsgálatban 885 beteg közül legalább 1-nél észleltek propafenon-hidroklorid SR adása során. Várható, hogy a mellékhatások típusa és gyakorisága hasonló az IR készítménynél. A táblázat tartalmazza a propafenon forgalomba hozatalát követő vizsgálatának mellékhatásait is. Azok a mellékhatások, amelyek legalább valószínűsíthetően oki összefüggésben vannak a propafenon alkalmazásával, szervrendszer és gyakoriság szerint: nagyon gyakori (? 1/10), gyakori (? 1/100 - ? 1/10), nem gyakori (? 1/1000 - < 1/100), és nem ismert (a forgalomba hozatalt követően szerzett tapasztalatok alapján; a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) csoportosítva szerepelnek az alábbi táblázatban. Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra, ha a súlyosságot meg lehetett ítélni.

1.táblázat
MedDRA szervrendszer adatbázis
MedDRA megnevezés
Gyakoriság
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Thrombocytopenia

Nem gyakori


Agranulocytosis, leukopenia, granulocytopenia
Nem ismert

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Hiperszenzitivitás1
Nem gyakori
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Csökkent étvágy
Nem gyakori
Pszichiátriai kórképek

Szorongás


Gyakori


Zavartság


Nem ismert
Idegrendszeri betegségek és tünetek

Szédülés2


Nagyon gyakoriFejfájás, ízérzési zavar

Gyakori


Syncope, ataxia, paraesthesia

Nem gyakori

Szembetegségek és szemészeti tünetek
Homályos látás
Gyakori
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei
Vertigo
Nem gyakori
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Ingerületvezetési zavarok3, palpitáció


Nagyon gyakori
Sinus bradycardia, bradycardia, tachycardia, pitvarlebegés


Gyakori
Kamrai tachycardia, arrhythmia


Nem gyakoriKamrafibrilláció, szívelégtelenség4


Nem ismert
Érbetegségek és tünetek
Hipotónia

Ortosztatikus hipotónia
Nem gyakori

Nem ismert
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek
Dyspnoe
Gyakori
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Hasi fájdalom, hányás, hányinger, székrekedés, szájszárazság

Gyakori

Emésztési zavarok


Nem ismert
Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Májműködési zavar5


GyakoriMájsejt károsodás, cholestasis, hepatitis, icterus


Nem ismert
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Urticaria, viszketés, bőrkiütés, erythema
Nem gyakori
A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
Lupus erythematodes-szerű szindróma
Nem ismert
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

Erektilis diszfunkció


Nem gyakoriAlacsony spermiumszám6


Nem ismert

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Mellkasi fájdalom, asthenia, fáradékonyság
Gyakori

1 Cholestasisként, vér-diszkráziaként és kiütésként jelentkezhet
2 Kivéve vertigo
3 Beleértve a sinoatrialis, az atrioventricularis és az intraventricularis blokkot
4 Korábban fennálló szívelégtelenség súlyosbodhat
5 Ez a meghatározás emelkedett májfunkciós értékeket takar, mint pl. emelkedett aszpartát-aminotranszferáz, alanin-aminotranszferáz, gamma-glutamil transzferáz és alkalikus foszfatáz
6 A spermiumszám csökkenés reverzibilis, amennyiben a propafenon szedését abbahagyják

4.9 Túladagolás

A túladagolás tünetei
Kardiális tünetek: Az ingerületképzés és -vezetés zavaraiban nyilvánulnak meg, mint pl. PQ--megnyúlás, QRS-kiszélesedés, sinus csomó automáciájának csökkenése, AV-blokk, kamrai tachycardia és kamraremegés. A kontraktilitáscsökkenés (negatív inotrop hatás) hipotóniához, ill. súlyos esetben kardiogén sokkhoz vezethet.

Extracardiális tünetek: Fejfájás, szédülés, látási zavarok, paraesthesia, tremor, hányinger, székrekedés és szájszárazság gyakran előfordulhat. Extrém ritka esetekben túladagolás során görcsrohamról számoltak be. Halál is előfordult.

Súlyos intoxikációban klónusos-tónusos görcsök, paraesthesia, aluszékonyság, coma és légzésleállás léphet fel.

Túladagolás kezelése
Az általános intézkedéseken túlmenően a vitális paramétereket intenzív terápiás feltételek mellett ellenőrizni kell és adott esetben korrigálni szükséges.
* Bradycardia: dózis csökkentése vagy a gyógyszeradás szüneteltetése, adott esetben atropin adása szükséges
* SA-blokk és II. ill. III. fokú AV-blokk: atropin, adott esetben pacemaker kezelés.
* Intraventricularis vezetési zavarok/szárblokkok: dózis csökkentése, vagy a gyógyszeradás megszüntetése, adott esetben elektromos cardioversio. Nem ismeretes olyan antidotum, amely az I. osztályba tartozó antiarritmikumok okozta szárblokkban biztosan hatékony.
* Szívelégtelenség vérnyomáseséssel: Gyógyszeradás szüneteltetése, szívglikozid. Tüdőoedema esetén nagydózisú nitroglicerin, diuretikum, ha szükséges katekolaminok (epinefrin és/vagy dopamin és dobutamin).
* Súlyos intoxikációk (pl. öngyilkossági célzattal): súlyos hypotonia és bradycardia esetén (általában eszméletlen betegnek) 0,5-1 mg atropin iv., 0,5-1 mg epinefrin iv., esetleg epinefrin cseppinfúzió. Az infúzió cseppszámát a klinikai képhez kell igazítani.
* Cerebrális görcsök esetén: iv. diazepam, a légutak szabadon tartása, szükség esetén intubálás és lélegeztetés, relaxációban (pl. 2-6 mg pankuronium).
* Keringésmegállás asystolia ill. kamraremegés következtében:

Kardiopulmonális reanimáció:
Átjárható légutak biztosítása, szükség esetén intubatio. Lélegeztetés, ha lehetséges, fokozott oxigénbevitellel. Szívmasszázs a keringés fenntartására (szükség esetén órákon keresztül is). Epinefrin 0,5-1,0 mg iv. vagy 1,5 mg epinefrin 10 ml fiziológiás NaCl-ban oldva intratrachealisan.
A kezelés a klinikai képnek megfelelően ismételhető.
Szükség esetén a 8,4%-os nátrium-bikarbonát adása, kezdő dózisként 1 ml/ttkg iv., ismétlése 15 perc múlva. Kamrafibrilláció esetén defibrilláció.
A fenti terápiás eljárások hatástalansága esetén az előbbiek ismételhetők katekolaminok (epinefrin és/vagy dopamin/dobutamin) és 5-15 mmol kálium-klorid iv. infúziója után.
Adott esetben koncentrált konyhasót (80-100 mmol) tartalmazó infúzió adandó, amíg a szérum-nátrium szint 140-150 mmol/l-re nem emelkedik. Gyomormosás, dexametazon 25-50 mg iv., 40%-os szorbit oldat (1 ml/ttkg iv.), pacemaker.

Defibrillációval, valamint dopamin és isoprotenerol infúzióval hatásosan lehetett kontrollálni a szívritmust és a vérnyomást. A görcsrohamokat diazepam intravénás adásával lehetett csökkenteni. Általános támogató (szupportív) kezelésre, mint pl. gépi légzéstámogatásra és külső szívmasszázsra is szükség lehet.

A hemoperfúzióval megkísérelt gyógyszer elimináció kevéssé volt hatásos.
A hemodialízis hatástalan a magas fehérjekötődés (>95%) és a nagy eloszlási volumen miatt.


5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Antiarrhythmiás szerek Ic csoport
ATC : CO1B CO3

A propafenon-hidroklorid membránstabilizáló tulajdonsággal rendelkező nátrium-csatorna gátló antiarritmikum (Vaughan Williams szerinti osztályozás I/C csoportjába tartozik). Ezen kívül ?-adrenoreceptor blokkoló hatása is van (Vaughan Williams szerint II. csoportra jellemző tulajdonság).
A propafenon csökkenti az akciós potenciál felszálló ágának sebességét, így az ingerületvezetés lassulását idézi elő (negatív dromotrop hatás). A pitvar, az AV-csomó és a kamra refrakter idejének megnyúlását okozza. Wolf-Parkinson-White (WPW) szindrómában az akcesszórikus pályák refrakter idejét meghosszabbítja.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Propafenon-hidroklorid IR

A propafenon per os alkalmazás esetén jól felszívódik, a maximális plazmakoncentrációt 2-3 óra alatt éri el. Egyszeri adagolás esetén az alacsony biohasznosulás (kb.50%) a viszonylag nagy first pass effektussal magyarázható. Többszöri adagoláskor a máj "first pass" anyagcseréjének telítése által a plazmakoncentráció és a biohasznosulás nő. Steady-state a 3-4. napon áll be, és a biohasznosulás csaknem 100%-ra növekszik. Az anyagcserefolyamatok sebessége (a debrisoquine lebontás képessége) alapján elkülöníthetünk ún. gyors (lakosság 90%-a) és lassú metabolizáló egyéneket.
A fő metabolit az 5-hidroxi-propafenon, mely a propafenonhoz hasonló mértékű antiarritmiás hatással rendelkezik.

A plazmafehérjéhez való kötődés 85-95%, az eloszlási volumen 1,1-3,6 l/kg.
Az eliminációs felezési idő a gyorsan metabolizáló betegekben 2-10 óra, a lassan metabolizálókban 10-32 óra. A propafenonnak csak kb. 1%-a ürül változatlan formában a vesén keresztül. A terápiás plazmaszint 100-1500 ng/ml. A propafenon átjut a placentán és az anyatejjel kiválasztódik. Egy esetben a köldökzsinór vérében mért koncentráció az anyai vérszint 30%-a volt. Egy másik esetben az anyatej propafenon szintje az anyai vérkoncentráció 4-9%-ának felelt meg.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Akut toxicitás:

Állatfaj

Nem
LD50
(95% konfidencia
iv.
mg/ttkg
intervallum)
p.o.

Egér

Patkány
Hím


Nőstény


Hím


Nőstény

29,3
(26,6 - 32,7)

31,1
(28,3 - 35,7)

18,6
(16,8 - 22,0)

16,8
(14,4 - 19,4)

650
(445 - 888)

605
(434 - 849)

1316
(978 - 1729)

1250
(263 - 5934)


Szubakut és krónikus toxicitás:
Iv. propafenon adás (6 mg/ttkg-ig patkányban és 5 mg/ttkg-ig kutyában) nem okozott hatóanyag függő toxikus károsodást a 4 hetes szubakut toxicitási kísérletben.
További szubakut tanulmányok esetenként toxikus adagú iv. alkalmazás során az ondósejttermelés átmeneti csökkenését mutatták majmokban, nyulakban és kutyákban (patkányokban nem).
Krónikus toxicitási vizsgálatokban per os alkalmazott propafenon mellett sem patkányban (max. dózis 90 mg/ttkg), sem kutyában (max. dózis 30 mg/ttkg) nem jelentkezett hatóanyag függő toxikus hatás.
Nem bizonyult mutagénnek a különböző in vivo és in vitro tanulmányokban. A megfelelő állatfajokban (patkány, egér) végzett hosszú távú kísérletek során nem észleltek karcinogén hatásra utaló eltérést.
A magzati károsodási vizsgálatok (II. terhességi szakasz) patkányokon és nyulakon nem mutattak teratogén hatást. Magzati károsodást csak toxikus dózisok mellett figyeltek meg (600 mg/ttkg patkányokon, 150 mg/ttkg nyulakon).
A magzati fejlődés és a szoptatás időszakában (III. terhességi szakasz) patkányoknak adott >180 mg/ttkg propafenon lassította az újszülöttkori súlygyarapodást (átmenetileg, az 1. héten). Nagyobb adagok mellett (>360 mg/ttkg) a lassulás még kifejezettebbé vált és a csecsemőhalálozás megnőtt.
Meddőségi vizsgálatokban (I. terhességi szakasz) még 270 mg/ttkg dózis mellett sem találtak eltérést patkányokban.


6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Rytmonorm 150 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, hipromellóz, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, tisztított víz, makrogol 400,
titán-dioxid E171,makrogol 6000
Rytmonorm 300 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, hipromellóz, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, tisztított víz, makrogol 400, titán-dioxid E171, makrogol 6000.
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció: glükóz monohidrát, injekcióhoz való víz

6.2 Inkompatibilitások

Az infúzió készítéséhez 5%-os glükóz vagy levulóz oldat használható. Fiziológiás NaCl oldattal nem keverhető, mert hőmérséklet- és koncentrációfüggő kicsapódás következhet be.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

Rytmonorm 150 mg filmtabletta: 3 év
Rytmonorm 300 mg filmtabletta: 3 év
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció: 3 év

6.4 Különleges tárolási előírások

Rytmonorm 150 mg filmtabletta: legfeljebb 30°C-on tárolandó.
Rytmonorm 300 mg filmtabletta: legfeljebb 30°C-on tárolandó.
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció: legfeljebb 30°C-on, 15°C alatt nem tárolható.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

Rytmonorm 150 mg filmtabletta: 20 db vagy 100 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Rytmonorm 300 mg filmtabletta: 20 db vagy 100 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció: 20 ml töltettérfogatú, tiszta, színtelen, steril vizes oldat színtelen forrasztott ampullába töltve. 5 db ampulla, záró fóliával ellátott műanyag tálcában és dobozban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Bármely fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.

Rytmonorm 150 mg, illetve 300 mg filmtabletta
Megjegyzés ? (egy kereszt)
Osztályozás: II./1 csoport
Korlátozott érvényű orvosi rendelvényhez kötött, szakorvosi/kórházi diagnózist követő járóbeteg-ellátásban alkalmazható gyógyszer (J).

Rytmonorm 3,5 mg/ml oldatos injekció
Osztályozás: II./3. csoport
Korlátozott érvényű orvosi rendelvényhez kötött, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény 3. §-ának ga) pontja szerinti rendelőintézeti járóbeteg-szakellátást vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók által biztosított körülmények között alkalmazható gyógyszer (I).


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Abbott Laboratories (Magyarország) Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-2006/01-02 (150 mg filmtabletta)
OGYI-T-2007/01-02 (300 mg filmtabletta)
OGYI-T-2008/01 (oldatos injekció)


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

1992. / 2003. február 20. (injekció, filmtabletta)


10 A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2012. augusztus 31.3
OGYI/29478/2012
OGYI/31749/2012
OGYI/31750/2012